Van időm Rád

„Van időm Rád” hétvége anyáknak és fiúknak

(Martineum, 2021. szeptember 17-19.)

Egy szeptember eleji napon megkérdeztem fiatalabb fiamat: „Anya – fia hétvége lesz a Martineumban, szeretnéd, ha elmennénk?” A válasz gyors volt és határozott: „Igen!” Nem lepődtem meg, hiszen volt már része mindkettőnknek ilyen „hétvégi kalandban”, csak épp a felosztás volt más: anya – lánya, anya – (másik) fia, apa – (egyik, másik) fia.

A mi közös kalandunknak most jött el az ideje.

Néhány évvel ezelőtt egy fantasztikus hétvége szerveződött a Martineumban, akkor anya – lánya hétvégével indult ez az évek óta visszatérő, de mindig megújuló program, ami szülő – kamasz gyermek párosokat szólít meg, nekik ajánl értékes, érdekes időtöltést egy-egy hétvégére.

Tapasztalt résztvevőként mi az, amire számítottunk? Játékra, nevetésre, ismerős és új arcokra, de mindenekelőtt azokra az órákra, amikor csak egymásra figyelve, kicsit kilépve a mindennapi feladatokból minőségi időt tölthetünk együtt. Valljuk be őszintén, ezt tényleg nehéz megvalósítani manapság.

Ezen a hétvégén azonban valóban minden adott volt: pénteken játékos ismerkedés a többi résztvevővel, könnyed és mégis komoly egymásra hangolódás Pontyos Ildikó SSS testvér vezetésével. Szombaton délelőtt mentálhigiénés gyakorlatokon vettünk részt Gombos Ágnes útmutatása alapján, délután páros kihívásokat teljesíthettünk: a városban szétszéledve különböző feladatokat oldottunk meg, kutattunk szobor után, készítettünk szelfit, tárgyat kerestünk az abc minden betűjéhez és még egy kis sütizés is belefért az időnkbe. Visszatérve a Martineumba társasjátékozás, pingpongozás következett, majd a vacsora után vicces-játékos vetélkedőn küzdöttünk meg a többi párossal. Természetesen az este nem érhetett véget a jól ismert, immár klasszikusnak mondható Maffia játék nélkül, ami ezúttal a maffiózók győzelmével zárult.

Vasárnap délelőtt a szentmise után hosszabb és elmélyültebb beszélgetésre kaptunk időt, lehetőséget, amihez konkrét kérdéseket nyújtottak segítséget.

A hétvége rengeteg ajándékot tartogatott a résztvevő anyák és fiaik számára: bensőséges pillanatokat, felszabadult, örömteli perceket, órákat, öleléseket – néha egy-egy (öröm)könnyet -, fontos és könnyed beszélgetéseket, ugyanakkor új ismerősöket, barátokat.

Vasárnap ebéd után hazafelé vettük az irányt, ám a közösen szerzett élményekkel gazdagodva kicsit könnyebb szívvel vágtunk bele a hétköznapokba.

Lénárd Ágota és Jakab