Férfi lelkigyakorlat a Martineumban

A Szent Márton Társaság Támogatásáért Alapítvány és a Martineum Felnőttképző Akadémia közös szervezésében került sor a férfiaknak szóló lelkigyakorlatra 2024. május 3-5. között.

A program célja az volt, hogy a résztvevők megerősödjenek férfi hivatásukban, istenkapcsolatuk erősödjön és mélyüljön.A mintegy harminc fő részvételével zajló lelkigyakorlatota Családok Jézusban Közösség férfi tagjai vezették, a program lelki vezetője Merva Péter atya volt. Előadások, tanúságtételek, dicsőítés, kiscsoportos beszélgetések, gyónási lehetőség, szentmise, szentségimádás, közös imádság és csendes egyéni elmélkedés voltak a program részei. Meglepetést is tartogatott a hétvége: Székely János püspök atya meglátogatta a résztvevőket.

A résztvevők visszajelzéseikben kiemelték, a tanúségtételek mélységét, a szentségimádás szépségét, a Péter atyával való lelki beszélgetés, gyónás lehetőségét, a zenei szolgálatot, a kiscsoportos beszélgetések bizalmi légkörét, a megosztásokból átsugárzó hitet és reményt, a közösség megtartó erejének megtapasztalását,. Végezetül név nélkül néhány tanúságtétel arról, mit visznek haza a résztvevők a lelkigyakorlatról:

„Istenkapcsolatom erősödését”

„ Többen hasonló gondokkal küzdenek, mint én. Rá tudtam nézni az aktuális helyzetemre és tudok lépéseket tenni.”

„A tanúságtételek erejét. A páros és csoportos beszélgetésekből kapcsolatunkba, intimitásunkba beépíthető tapasztalatokat, megértés módokat.”

„Egyszerre szeretnék Isten- és házastársi kapcsolatomon dolgozni.”

„A szexualitás nem kell, hogy tabu legyen. Nyíltan beszélhetünk nehézségeinkről, elakadásainkról, sőt sokan küzdünk hasonlóval, és tudjuk egymást ezzel segíteni és bíztatni.”

„Számos olyan technikát tanultam, amit a házasságomban alkalmazni tudok. Örültem, és hálás vagyok, hogy legyőztem az ilyen gyakorlatokkal kapcsolatos előítéleteimet, és lehetőségem van fejlődni.

„A közösség megtartó erejét.”

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

2024.04.22. Egy szinodális egyházért – Liszka Levente és Réka
2024.04.25. Egy szinodalis egyhazert Kigyossi Ors vágott