Van időm Rád

Anya-lánya hétvége

Nagycsaládunk ingerszegénynek nem mondható hétköz- és ünnepnapjaiban igazi kuriózumban volt részünk Katával, a lányommal. Megtapasztaltuk a Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében 2022. március 4-6 között az Anya-lánya hétvégén – a résztvevő tizenkét páros között – a kettősünk saját kis közösségét a játékban, az alkotásban, a feladat végrehajtásban, vetélkedésben és a csendben is. Hihetetlen órákat, napokat éltünk át együtt, és én újra felfedezhettem, milyen bölcs, kedves és gyönyörű ő, milyen jó szövetséget tudunk alkotni egymással, mennyire tudjuk egymást inspirálni, motiválni, és milyen jó is együtt gondolkodni, együtt tevékenykedni.

Már az első esti ismerkedés során éreztem, hogy ez a hétvége egy nagyon jó lehetőség lesz a résztvevőknek, de méginkább a párosoknak a közös élményszerzésre. A huszonnégy résztvevő igyekezett ez idő alatt a neveket megtanulni, de tudtuk közben, hogy a hangsúly ezekben a közös helyzetekben mégis mindenkinek a saját kis párosán van. Olyan gondolatokat tudtunk megfogalmazni egymásnak-egymásról (négyszemközt is és a közösségi programok során is), amik mindennapi szituációkban nem biztos, hogy mennének. Ebben segítségünkre voltak Pontyos Ildikó, Kardos Bernadett és B. Markovits Eszter, akik az összehangolódásunkban különböző mozgásos, gondolatébresztő, kártyás-képes, rajzolós feladatokat készítettek elő. Az ilyen feladatok során szembesülhettünk vele, hogy milyen jól ismerjük egymást, de mégis mennyi újat tanulhatunk a párunkról és önmagunkról is. Egy játékos vetélkedő folyamán még akár a városunkról is szerezhetünk új információkat egy kiadós délutáni séta közben ( tudjátok, hogy van itt egy „Boldog liget”?), s egy forrócsoki és kávé mellett akár verset is írhatunk az aktuálisan zajló közös élményeinkről. Mindezt elő is adhatjuk az esti vetélkedőn, ahol sok más feladat is mindannyiunknak felhőtlen vidámságot okozott. Virágkötő hölgyek segítségével igazán dekoratív tavaszi díszeket készíthettünk a lakásainkba, ajtóinkra, előtört belőlünk a kreatív énünk, terveztünk, próbálkoztunk, alkottunk valamennyiünk örömére, s közben elfogyasztottuk a dekorációba szánt édességet is, hogy vidámságunkat tovább fokozzuk. Az este során társasjátékoztunk, csocsóztunk és ping-pongozni is lehetett. Nyugovóra térésünk enyhe nosztalgiát ébresztett bennünk, hiszen egy kiosztott mesét olvastam fel magunknak.

Nagyon hálásan és szeretettel gondolok azokra a napokra, amikor nekem volt időm csak rá, és neki volt ideje csak rám! Jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a programot, aki teheti, menjen el a következőre, biztos nem fogja megbánni!

Márovicsné Pék Mónika (és Kata)