Ifjúsági lelkigyakorlat

  1. november 18-20. között lelkigyakorlatra hívtuk a fiatalokat a Martineum Felnőttképző Akadémiára!

A lelkigyakorlatot Béri László Renátó atya vezette, a témája a Szentháromság újrafelfedezése volt.

A Szentháromság titkáról elmélkedtünk a hétvége során. Renátó atya rávilágított arra, hogy a szeretet kizárólag kapcsolatban létezik. A Szentháromságon belül három személy szereti egymást. Ránk ugyanaz a szeretet árad ki, mint ami a Szentháromságon belül van. Jézus azért testesült meg, hogy minket ebbe a szeretetközösségbe bevonjon. A lelki élet valójában az, hogy ráébredünk arra, hogy Isten, a Szentháromság bennünk él. A Teremtés könyvében olvassuk, hogy nem jó az embernek egyedül, Istennek sem jó egyedül… A legcsodálatosabb Isten szimbólum nem a háromszög, hanem a kör. A 4. században élt három egyházatya, Nagy Szent Vazul, Nazianzi Szent Gergely és Nüsszai Szent Gergely a Szentháromsághoz a perikhorészisz szót kapcsolták, ami eredetileg körtáncot jelent. A Szentháromság körtáncszerű szeretetkapcsolatban él, és mi is meg vagyunk hívva, hogy csatlakozzunk.

Renátó atya segítségével megvizsgáltuk, hogy milyen az Atyáról alkotott képünk, milyen a kapcsolatunk a Fiúval, és mit gondolunk a Szentlélekről.

Szombat délután közösen megnéztünk egy filmet, William Paul Young A viskó című regénye alapján készült művet, mely segített közelebb kerülni a Szentháromság titkához.

A filmről való beszélgetés során megfogalmaztuk, hogy nagyon érdekes volt számunkra, ahogy a szereplők megjelenítették a Szentháromság tagjait, másképp láthattuk Istent, mint ahogy eddig megszoktuk, gondoltunk rá.

Az előadások, szentmisék, csendes és gitáros szentségimádás mellett gyónási lehetőséget, csend időt is kínáltunk a fiataloknak a lelkigyakorlat során.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.