Válaszd az életet – Életvédelmi előadás a Martineumban

Január utolsó napján, a KÉSZ Szombathelyi Szervezetének meghívására tartott Dr. Székely János megyéspüspök előadást a Martineum Felnőttképző Akadémián.

A szombathelyi KÉSZ szervezésében az életvédelemről szóló előadásra került sor a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az előadást Dr. Székely János megyéspüspök úr tartotta. Különösen két helyzetet emelt ki az ember életéből. Az élet kezdetét és az ember életének befejeződését. Mindkét helyzet életünk gyenge és védendő pillanata.
Mint mondta, az ókori és jelenkori filozófusok is úgy vélekednek, hogy az ember élete végtelen érték és senkinek nincs joga elvágni az életet valamilyen keresetlen indokkal.
Az abortusszal kapcsolatban kiemelte, hamis az a gondolat, amelyet gyakran hangoztatnak: hogy a nő a saját testének ura, és azt tesz, például a megfogant gyermekkel, amit szeretne. Ez egy hamis állítás, hiszen az a gyermek él , és nem csak testi jeleket ad, hanem Isten lelkét is megkapta. Az abortuszok számának mindössze 5 % -a amely orvosi, vagy kriminális indíttatású.
Az abortuszok száma világméretben nagyon magas, ami mutatja, hogy az élet értéke, az élet védelme nem áll első helyen a mai főleg nyugati ember gondolkodásában. Az előadásban a Megyéspüspök úr külön beszélt, a méhen belüli vizsgálatokról, amelyek eldönthetik egy kis magzat sorsát. Ha valamilyen rendelleneséget tapasztalnak, sokan inkább az abortuszt vállalják. Arról nem beszél senki, hogy egy ilyen döntés, az nő egész további életére hatással van. Hogyan dönthet valaki arról, hogy egy megfogant magzat, gyermek élhet-e vagy nem….? A sérült gyermekek legtöbbször a család kincsei.
Az eutanáziával kapcsolatban Megyéspüspök úr ismét, az emberi élet kioltásának tilalmát emelte ki. Illetve feltette a kérdést, miért is akarja valaki, hogy „átsegítsék” idő előtt a halálon?
Történtek ezzel a helyzettel kapcsolatban is pszichológiai vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy nem csak a súlyos szenvedés az indok. Az adott ember életének rendezetlensége, az, hogy úgy érzi már nem fontos, nincs értelme az életének, ezek az érzések, gondolatok mind közrejátszanak abban, hogy valaki már nem akar élni.
A Megyéspüspök úr előadása mélyen érintette a hallgatóságot. Rengeteg elgondolkoztató tény, esemény, történet merült fel, amelyeket megfontolva tovább erősítenek minket abban, hogy Isten az élet Ura, ő ad életet és őhozzá térünk. Nem esünk ki Isten kezéből. Nem veszünk a semmibe, hanem nála leljük meg életünk végső értelmét.

Salamon Viktória